Det kan være svært at købe en reol i butikkerne, som passer i størrelse og form til din bolig. Derfor er en reol ofte et projekt, hvor man selv designer reolens udformning, så man får det ønskede resultat. Der kan spares mange penge ved at bygge reolen selv, og det er ikke en speciel svær opgave. Træ er et taknemmeligt materiale at arbejde med. Så du behøves ikke at være uddannet møbelsnedker for at få et acceptabelt resultat. Følg disse råd og du vil snart være en skræddersyet reol rigere.

En reol alle kan bygge

Den kvadratiske reol er enkel. Her er ingen besværlige udskæringer, der kræver specialværktøj. Du skal bare bruge det værktøj, som de fleste har i værktøjskassen alligevel.

Værktøj til opgaven

De dele, som skal bruges til reolen, skal saves meget nøjagtigt til, og hertil skal du bruge en bordrundsav. Har du ikke sådan en, kan bogreolen alligevel blive dit projekt. Du skal blot få hjælp til udskæringen af de enkelte stykker i byggemarkedet. Vi har også brugt en sømpistol til projektet, men en skruemaskine kan også klare opgaven.

Første etape – reolen tilpasses

Reolen går fra gulv til loft efter mål, der passer nøjagtigt til væggen i rummet, men du kan sagtens tilpasse den til netop dit behov. Når du har bestemt reolens bredde og højde, skal du blot dele reolen op i det antal “kasser”, som svarer til bredde og højde. MDF-plader er tunge. Det betyder, at en hylde af den størrelse, vi har bygget, bliver alt for tung og besværlig at sætte på plads. Derfor er det en god idé at bygge selve rammen først og så bygge “det indvendige”, når rammen er sat på plads på væggen.

Anden etape – hylderne laves

Har du valgt at få stykkerne savet til i byggemarkedet, skal du bare gå i gang. Hvis ikke, skal du selvfølgelig først save stykkerne nøjagtigt til. Når rammen er på plads, er det tid til at forvandle den til en enkel og funktionel reol.
Slutspurten – slib og mal reolen

Din nye bogreol er nu næsten færdig – du mangler bare slutspurten. Begynd med at slibe alle kanter med groft sandpapir. Slib derefter hele reolen, og giv den grundmaling. Så skal du spartle alle oversete skrue- eller sømhoveder og give dem grundmaling.
Husk luft imellem

Det er både praktisk og pænt at lave ca. 1 cm luft mellem reolen og loftet og reol og sidevæg. På den måde ses eventuelle ujævnheder heller ikke så let. Husk også at skabe lidt plads mellem reol og væg, så du kan trække ledninger bag ved den.

Trin 1
Rammen monteres af sider, hyldesider og over- og underside. Først monteres over- og underside i begge ender. Monter så et hyldestykke i hver ende. Herpå lægges yderligere en side. Fortsæt til fire sider er på plads. Brug rigelig med lim til monteringen og vær opmærksom på, at siderne sidder helt nøjagtigt kant til kant på forsiden.

Trin 2
Den ene side gøres færdig. Når alle sider er på plads, monterer du sidestykket på den side, som skal vende ind mod væggen.

Trin 3
Med et vaterpas kontrollerer du, at reolen er i lod. For at få reolen til at stå, mens du arbejder med den, kan du sætte kiler ind mellem reolen og loftet.

Trin 4
Monter reolen i loftet med en skrue i hver anden hylde. Sæt også en skrue midt på den side, som vender ind mod væggen, så den ikke vælter. Er væggen af beton, skal du bruge specialskruer.

Trin 5
Fordel limen som vist på hyldestykket, og læg hylden mellem de tre hjælpeklodser. Læg den næste hylde ovenpå. Klodserne sikrer, at hyldestykkerne ligger nøjagtigt ovenpå hinanden.

Trin 6
Stykkerne skrues sammen. Hvis du vil, kan du også sømme den sammen. Skrab overflødig lim væk.

Trin 7
Spartl søm eller skruehuller. Når spartelmassen er tør, sliber du efter. Gerne ad flere omgange.

Trin 8
Afstandsskiverne sættes på rammen og fæstnes i siderne. Begynd med den nederste række. Vær helt nøjagtig med at placere hylderne kant mod kant fortil.

Trin 9
Søm eller skru hylderne fast i siderne. Du skal kun fæstne dem på den ene side og skrue oppefra. Monter skiftevis en række afstandsstykker og en række hylder.

Trin 10
Kontroller med et vaterpas, at hylderne er i niveau. Er det ikke tilfældet, kan du justere med små kartonstykker mellem hylden og afstandsskiven. Det er meget vigtigt, at hylderne holder samme niveau – ellers vil resultatet se skævt ud.

Trin 11
Måske skal du tilpasse de øverste afstandsstykker. Når alle hylder og afstandsstykker er på plads, skal den sidste side monteres.

Få flere råd om at bygge sin egen reol på denne hjemmeside:

http://www.idenyt.dk/gor-det-selv/en-reol-alle-kan-bygge/