En have på taget

mar 21 • Udeliv • 776 Views • Ingen kommentarer til En have på taget

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Mange mennesker tænker ikke over det, men hvis du har et fladt tag kan du faktisk snildt udnytte pladsen. Med enkle midler kan man nemt omdanne sit flade tag til en lækker moderne terrasse, som man kan få mange glade stunder i fremover. Men hvordan gør man, det kan du læse mere om her.

Få en have på taget

Her vil jeg remse op, hvordan man kan skabe grønne flader både ude eller inde. Haver og slyngplanter i etagevis og et tæppebombardement af blomstrende planter indenfor. Stilen kysser minimalismen farvel og dikterer grønne flader, men hvis du tænker ‘schweizerhytte med ged på taget', så tænk om igen. Ganske vist har tegnestuen BIG skabt et typehus i en græsklædt skal, og et af deres projekter er et villakvarter, der er gået i højden. Men vi er langt fra ‘Heidi' og ligusterhæk.

Der bliver bygget haver i højden ude i Ørestad på Amager. Alle lejlighederne i VM Bjerget, som byggeriet hedder, har terrasse og have – også dem på 10. sal. En af tankerne bag huset var at give den jord, som huset står på, tilbage.

En have på toppen af det indre København

„Tagfladen står jo ofte ubeboet hen og kan bruges til noget. København er så flad, så der er en fantastisk udsigt, både over de øvrige lejligheders grønne flader og over kvarteret,” siger arkitekt Jakob Lange fra BIG, der er projektansvarlig for byggeriet. De eksklusive lejligheder fungerer som villaer med en meget bred hæk, der sikrer masser af privatliv. Det er dog ikke almindelige hække, som omkranser VM Bjergets hængende haver. „Vi overvejede faktisk liguster, men vi har valgt stedsegrønne og blomstrende slyngplanter og arbejdet meget bevidst med planternes cyklus. Der blomstrer for eksempel en rød bølge fra den ene side om foråret, hvorefter en gul overtager fra den anden side hen over sommeren,” forklarer Jakob Lange. Men ingen panik, hvis de grønne fingre klør, og du i øvrigt også lige mangler en have. Det er nemt at skabe et frodigt miljø inde i din bolig, blot du følger nogle enkle regler og ikke er bange for at eksperimentere – det er nemlig ikke nok med en enkelt vase.

Sådan får du det grønne ind i din stue

Sæt dine planter i forskellige højder, tænk i strukturer, og vær konsekvent. Sådan lyder rådene fra blomsterdekoratør Luise Madsen fra Isblomsten. „Én plante gør det ikke alene. Man skal ikke være bange for at gøre noget vildt og anderledes – se på dine planter og blomster som levende installationer eller kunst,” siger Luise Madsen. Sæt tætte sukkulenter sammen med spinkle, høje planter eller prøv med en række høje og lave udgaver af den samme blomst i potter. Sæt så mange sammen, som du lyster. Planter, der vokser ned og ud, skaber fylde på en let måde

Tænk over lyset – står planten et sted, der er lyst nok? Verdenshjørnerne har forskelligt lys, så læg mærke til lysets vandring i din bolig over en dag. Ikke alle planter skal have lige meget lys.

Har du gulvvarme?

Har du gulvvarme, skal planterne lidt op fra gulvet. Vand dine planter om aftenen, ellers ‘koger' rødderne om dagen. Men ellers er gulvvarme ingen forhindring for, at I kan lave alle tiders grønne have på taget af jeres bolig, hvis den stadig står ubenyttet hen.

Relaterede indlæg

« »