Med tiden bliver alle møbler slidte, de skinner ikke så meget længere som de har gjort. Møblerne får et mat og kedeligt udseende, og der kan endda opstå små revner. Men med en smule vedligeholdelse kan du bringe nyt liv og glans til boligens gamle møbler. Det tager lidt tid og lidt knofedt, men det er alle anstrengelserne værd.

Giv de gamle møbler en ordentlig omgang

Det er dejligt at arve et flot, gammelt møbel. Men hvordan er det nu lige, man vedligeholder sådan ét? En møbelsnedker giver gode råd. Man har måske nok en fornemmelse af, at hverken Ajax, Cleany eller Froggy har noget at komme efter her. Men hvad stiller man så op med arvestykkerne, når oldemors fine mahognikommode eller tipoldefars gamle spillebord efterhånden trænger til en husmoderlig overhaling. Taler vi opvredne klude, sprit, terpentin, møbelpolish eller måske voks i en eller anden afskygning?

Bestem først træsorten

»Det afgørende er, hvilken overfladebehandling møblet oprindelig har fået, og her kan det være en rettesnor, hvis man kan finde ud af, hvilken træsort der er tale om, og hvor gammelt det er,« fortæller møbelsnedker Kai Petersen fra Hillerød, der i sit »Antikværksted« til daglig restaurere og reparerer alle typer møbler. Og her lugter der af en tæt blanding af træstøv, terpentin, voks og polish.»Grove egetræs- og elmetræsmøbler, som dragkister og plankeborde er næsten altid voksbehandlede, og her bør man fortsætte med møbelvoks. Det har en blød konsistens, som man smører møblet ind i og lader sidde et øjeblik, før man polerer det op med en fnugfri klud, gerne en gammel herreundertrøje – i princippet på samme måde som man bonede gulve i gamle dage. Hvis man vil gå grundigere til værks, kan man også vaske overfladen af i mineralsk terpentin, slibe møblet og give det en gang voks bagefter. Det kan alle gøre, det behøver man ikke en fagmand til,« siger Kai Petersen. De senere egetræsmøbler fra 1930’erne er ofte behandlet med celluloselak, der er udvundet af træmasse og sprøjtet på med sprøjtepistoler. Dem kan man blot vaske af med sæbevand. Helt så enkelt er det ikke med antikke møbler af ædlere træsorter som mahogni, rosentræ eller nøddetræ. Hvis møblerne har mere end 75 år på bagen, er de næsten altid lakeret med schellak, der er en noget sartere størrelse.» Det var fortrinsvis det bedre borgerskab, der havde møbler af de finere træsorter, og møblerne var mere beregnet til at blive set end til at blive brugt. Kommer der én med en svedig hånd eller sætter et fugtigt glas fra sig, kan det hele være ødelagt. Men schellak var det eneste man havde fra år 1800 til 1930,« fortæller han.

Schellak bruger man ikke i dag

Kun de færreste vil i dag overveje at polere et møbel op i schellak.»Det skal ske mange, mange lag. I gamle dage sagde man, at det tog otte-ti uger at polere en bordplade, og så skulle den hvile lige så længe bagefter,« fortæller Kai Petersen. Det eneste – og vitterlig det eneste – Kai Petersen anbefaler til schellak-lakerede møbler, er en møbelpolish af mærket »Centurio«, som fås hos de fleste farvehandlere.»Vi har prøvet alt muligt andet, men det er det eneste, der duer til den type møbler.

Fjern pletter på møblerne

Prøv først at fjerne pletten ved at blæse på den med en hårtørrer. Hvis pletten ikke forsvinder, bøj et stykke ståltråd på ca. 40 cm. på midten. Kom et stykke vat imellem de to stykker stålråd og vrik det rundt så det holder på vattet. Kom lidt sprit på. Antænd vattet. Hold ståltråden tre-fire millimeter over bordpladen, og kør frem og tilbage over pletten, til den er væk. Gentag eventuelt processen, indtil pletten er væk. Sluk vattet ved at komme det ned i skålen med vand. Tør efter med en tør klud. Efterpolér med Centurio møbelpolish.

Her finder du flere gode råd om vedligeholdelse af møbler:

http://www.b.dk/bolig/giv-de-gamle-moebler-en-ordentlig-omgang

Billede: andrewarchy