Køkkenet er nok det sted i boligen, som bliver slidt hurtigst, da man bruger dette run flere gange dagligt. Et køkken holder ofte i 20-30 år, men derefter trænger mange ting ofte til en reparation eller en udskiftning. Nogle foretager dette, netop når de flytter ind i huset, så det fra starten er nyt og moderne, og man får sat sit personlige præg på køkkenet og dets indretning. Mange laver et stort samtalekøkken, som hænger sammen med opholdsstuen. Man kan købe et nyt køkken alle vegne, og man kan spare mange penge ved at samle det selv. Men måske kan man spare yderligere ved at kun give det nuværende køkken en tiltrængt ansigtsløftning. Her kommer nogle gode råd om vedligeholdelsen af dit gamle køkken. Det behøver ikke koste en formue at få et (næsten) nyt køkken. Der er masser af små forbedringer, du selv kan gøre både let og billigt.

Nye fliser kvikker op i køkkenet

Du kan peppe dit gamle køkken op med flotte fliser. Sæt ny front på soklen. Hvis soklen på dit køkken er grim, kan du lime en ny sokkelfront på i stållaminat. Stållaminat kan købes i køkken-forretninger eller på nettet. Er soklen ujævn, kan du få skåret en ny frontplade hos tømmerhandlen i MDF. Vælg en tykkelse på ca. 9 mm og lim pladen på den gamle sokkel. Sæt nye fliser på væggen. Du kan finde mange billige og flotte fliser, som fx de små glasmosaikfliser der fås i net lige til at sætte op. Vælg fliser i en flot farve og sæt dem op på væggen langs køkkenbordet eller blot på væggen over komfuret. Puds grimme fliser væk. Har du gamle, grimme fliser på væggen i dit køkken, kan du pudse op oven på fliserne, så de ikke kan ses. Brug en tyndpuds, der kan hæfte på stort set alle overflader, og som du bagefter kan male direkte på – fx Skalcem Multipuds.

Køkkenlågerne

Pil køkkenlågerne af og hæng gardiner op i stedet. Det kan være lettere at holde orden i skuffer end i skabe. En ny bordplade ændrer hele køkkenets udtryk. Udskift overskabe med hylder. Overskabe kan give køkkenet et tungt udtryk. Udskift dem med hylder i en flot farve og brug hylderne til at vise dit flotteste service frem. Køb hylder med indbygget belysning, så du samtidig skaber bedre arbejdslys. Udskift grebene på køkkenlågerne. Søg på nettet – der findes et hav af forskellige smarte greb. Pift også køkkenet op med fine holdere til viskestykkerne. Skift lågerne. Køb nye låger til køkkenskabene i samme mål som de gamle. Lav selv nye låger. Du kan også selv lave nye låger. Skær dem i MDF-plader efter de gamle lågers mål. Hvis du ikke selv er meget fiks på fingrene, kan du få tømmerhandlen til at skære dem – de kan også fræse kanterne runde. Til sidst skal du bore et hul til hængslerne – her skal du bruge et såkaldt hængselbor. Mal lågerne i præcis den farve, der passer dig. Udskift låger med gardiner. Pil de gamle låger ned, og hæng gardiner op i stedet. De er også forholdsvist lette at udskifte, hvis du ønsker nye farver engang imellem.

Udskift Skabe med Skuffer

Pil skabslågerne af underskabene og sæt skuffer i i stedet – det kan give bedre overblik. Skuffer kan købes enkeltvis i mange køkken- og møbelforretninger som fx IKEA. Sæt nye lamper op. Et par flotte arbejdslamper over køkkenbordet pynter meget. Er køkkenet holdt i hvidt, kan du fx vælge lamper i en stærk farve som flot kontrast.
Læs mere om opfriskning af køkkener på siden:

https://www.bolius.dk/saadan-giver-du-nemt-og-billigt-dit-koekken-et-ansigtsloeft-16902/