Skal du købe en ny, lækker sofa til dit hjem? Men ved du ikke helt, hvilken der passer ind? Det kan være noget af en opgave at købe ny sofa – for det skal helst spille optimalt, både når det gælder design og funktionalitet. Sofaen er her, vi ofte samles efter en lang arbejdsdag, og hvor venner og familie hygger med en god film.

Få her gode råd til, hvad du skal overveje, inden du investerer i en ny sofa – så er du sikker på at få den helt rigtige med hjem i din stue.

Hvilken størrelse sofa har du plads til?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvor stor sofaen skal være. Har du en stor stue eller en mindre en af slagsen? Det er naturligvis helt afgørende for sofaens størrelse. Noget andet er, hvor den skal stå. Du gør derfor klogt i at teste af ved at måle op i dit hjem. Find målene på den sofa, du har udset dig, mål op og læg evt. et par bøger eller lignende som omrids af din sofa. På den måde kan du se, om den er for stor i rummet.

Du skal nemlig sikre dig, at den ikke kommer til at stå, så den generer dig, når du færdes i stuen, eller så du får solen i hovedet, når du skal se tv.

Hvilken farve foretrækker du?

En anden vigtig overvejelse er så afgjort sofaens farve. Det kan godt være, at lyserød er den helt store farve lige nu. Men spørg dig selv, om du også synes, den er lige i skabet om fem år? Det gælder om at tænke langsigtet, da en sofa er et køb, som du ikke skifter ud med det samme igen. Derfor kan det være værd at overveje, om du i stedet skal købe en sofa i en neutral farve, og i stedet kan du tilsætte farver med tæpper, plaider, puder og andet nips. Så har du en base, du lettere kan arbejde ud fra. Valget er naturligvis dit.

Er du til stof eller læder?

Nogle foretrækker en sofa i læder, andre i stof. Men hvad foretrækker du? En lædersofa kan give indretningen et mere ”voksent” og sofistikeret look, mens en stofsofa ofte virker mere ungdommelig og let i indretningen. Gå derfor efter det look, du ønsker at præge din indretning med. Begge varianter findes i slidstærke typer, så hvis du har husdyr og børn, der kravler i sofaen, er der ikke et materiale, som er bedre end det andet.

Hvordan skal din sofa bruges?

Til sidst skal du også vælge sofa ud fra dit brugsbehov. Skal den bruges til at sidde oprejst i – eller skal den i højere grad bruges til at slænge i? Hvis du elsker at slænge dig i sofaen, bør du gå efter en med lav ryg og dybe hynder, gerne med en chaiselong, der giver ekstra muligheder for at flyde. Vil du i stedet sidde op i sofaen, er en med høj ryg og smallere hynder bedre for siddekomforten.