Desværre vidner de mange retssager og erstatningskrav, der er mellem sælger og køber af en ejendom, om at det ofte ikke er gnidningsfrit at købe en bolig. Der er mange ting, der kan gå galt, og det kan ende med at blive en bekostelig affære. Derfor kan vi kun anbefale, at man får en uvildig boligadvokat til at gennemgå tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen inden købet. Herunder kommer vi ind på, hvad det f.eks. er, der kan gå galt.

Ulovlige installationer

Nogle af de ting, der kan gå galt ved et huskøb har med ulovlige installationer at gøre. Det kan være elinstallationer, der er udført forkert, fordi man ikke har fået en elektriker til det. Sådanne installationer kan være direkte brandfarlige, fordi der er anvendt forkerte materialer eller, fordi de elektriske elementer er monteret på steder, hvor der bliver for varmt, når lyset eller apparatet anvendes.

Ulovlige tilbygninger

Mange opfører ulovlige tilbygninger til deres huse. Har man ikke en advokat til at læse tilstandsrapport og købsaftalen igennem, opdager man måske ikke at tilbygningen er ulovlig. Man kan nemlig ikke regne med at ejendomsmægleren vil gøre opmærksom på det, da det hun eller han altid er sælgers rådgiver, og selv er meget interesseret i at huset bliver solgt til mest muligt. Det kan også ske, at sælger har opført en tilbygning, som i og for sig er lovlig, men så har lagt varme i gulvet, hvilket ikke er lovligt, når tilbygningen ikke er godkendt til beboelse.

Ejendommen eller grunden er mindre end skrevet

Det sker også, at man som køber for sent opdager, at den grund man købte faktisk er mindre end det antal kvadratmeter, der var opført på købsaftalen. Eller måske er huset mindre end det, der var opgivet i salgsmaterialet. Hvis det er hændt på grund af en fejl hos ejendomsmægleren eller, hvis sælger har kendt til fejlen er der mulighed for at søge økonomisk kompensation.

Fejl ved husets fundering

Der kan også være fejl og mangler ved selve funderingen af huset. Det kan give alvorlige følger på sigt, hvis ikke fundamentet er solidt og udført rigtigt. Er fundamentet for lille, kan det betyde af husets vægge kan skride sammen. Det er ikke svært at forestille sig de omkostninger, der vil følge i kølvandet på noget sådan.

Skjult forurening

Når man køber et hus er det ikke altid muligt at se de skjulte fejl og mangler, der kan befinde sig under gulve, inde i vægge eller under jorden i haven. Ligger der f.eks. en gammel utæt olietank under gulvet i kælderen, kan det i værste fald ende med at køberne ikke kan bo i huset til tanken er fjernet og jorden renset for olie.

Har du sikret dig at lejeren ikke følger med?

Desværre kan man som køber få sig en ubehagelig overraskelse, hvis man har købt et hus, hvor der bor en lejer. I en standart købsaftale vil der stå, at en bolig er fri af alle lejemål, når den sælges. Men man skal som køber lige være opmærksom på, om det nu også er sådan. Er der en lejer, der har lejet f.eks. et værelse i et almindelig hus til en familie, kan vedkommende opsiges med et varsel på en måned af både køber og sælger. Men er det derimod hele huset, der er lejet ud, er der et helt års opsigelse. Faktisk kan lejeren kun opsiges, hvis køber selv vil bo i huset. Så i sådanne tilfælde skal man virkelig være varsom for ønsker du selv at bo i huset, kan det tage et år, inden du kan det. Ønsker du ikke at bo i huset selv, men vil gerne have en anden lejer, er det meget problematisk.

Mange gode grunde

Som man kan se, er der mange gode grunde til at få hjælp fra en boligadvokat, så man kan undgå at komme ud i uheldige og meget ærgerlige situationer.

Ønsker du at læse nærmere omkring særlige områder, kan vi anbefale Boligadvokater.info, der har et særligt stort afsnit med gennemgang af diverse fagord