Vinduer har stor indflydelse på den måde, facaden på dit hus fremstår. Alt efter vinduestypen vil dit hjem få forskellige udtryk, og det er derfor en god idé, hvis du har bare et lille overblik over vinduestyper generelt.

Dannebrogsvinduer

Disse vinduer kaldes også korsbåndsvinduer eller flagvinduer. Dannebrogsvinduer kan dateres helt tilbage til omkring 1800-tallet. De er en del af den danske historie og tager udgangspunkt i vores helt eget flag, Dannebrog.

Dannebrogsvinduerne fås med eller uden sprosser, og så kan de både være enkle eller detaljerede.

Bondehusvinduer

Bondehusvinduer er endnu ældre end dannebrogsvinduerne, da de allerede var populære i 1700-tallet. Bondehusvinduer er kendt for deres romantiske stil, hvor sprosser er et gennemgående træk.

Vinduerne kommer i mange varianter, fra ét fag med to ruder til fire fag med 32 ruder.

Sidehængte vinduer

De sidehængte vinduer er et mere moderne valg, men stadig klassiske. Disse vinduer sikrer et stort lysindfald, som hjælper med at åbne et rum op.

Vinduerne er minimalistiske og bruges til en lang række af bygningstyper – fra lejlighed til hus til anneks.

Kombinationsvinduer

Kombinationsvinduerne er en blandingsudgave, hvor du selv sammensætter et vindue med forskellige elementer.

Du vælger typisk mellem en med en fast karm og en med en oplukkelig funktion. Kombinationsvinduet er meget alsidig og går godt til langt de fleste boliger.

Topstyrede vinduer

Det topstyrede vindue er frem for alt funktionelt. Du kender dem helt sikkert fra badeværelser, hvor de kun kan åbnes med ét håndtag nederst, og så er de hægtet fast øverst.

Topstyrede vinduer blev lavet for at kunne udholde Danmarks vind- og vejrforhold.

Tophængte vinduer

Selvom de minder om hinanden i navn, er topstyrede og tophængte vinduer ikke det samme. De tophængte vinduer er billigere end de topstyrede og er en god løsning til en kælder, et skur, et bryggers med mere.

Vindues leveres med udskyderstand og anverfere.

Fastkarmsvinduer

Fastkarmsvinduer er “kun til pynt” så at sige, da de ikke kan åbnes. De har meget smalle karme, som sikrer maksimalt lysindfald.