Mange i Danmark bor i lejlighed, fordi man derved har mange fordele. Beliggenheden er meget centralt til alting samt til offentlig transport, og man slipper med problemer til have mm. Men man har ofte pladsproblemer, især hvis man er en stor familie, eller hvis man har gæster på besøg. Findes der nogen nødløsninger til dette problem? Ja det gør der faktisk. Her kan du læse om nogle gode anvendelige råd om dette.

Skaf plads i en lille lejlighed

Hvordan skaffer man plads til en familie med tre børn og to voksne på 65 kvadratmeter? Få ideerne her.

1) Opbevaring. Løsninger, der er bygget til boligen, sparer plads. Lav hylder under loftet eller byg skabe uden bagvæg, så de kan stå helt op ad væggen. Fyld aldrig hylder, skabe og reoler til bristepunktet. Uden ’luft i systemerne’ skal man konstant rokere rundt for at få plads til nye ting, der uvægerligt kommer til.

2) Lys. Sørg for, at lyset kan slippe gennem rummene trods mange ting og møbler. Det giver en fornemmelse af plads og er godt for humøret.

3) Rengøringsvenlig. Hæv møblerne fra gulvet, så det bliver lettere at komme til, når du skal gøre rent. Undgå at opbevare ting på gulvet.

4) Kroge. Brug døre, vægge, skabe og reoler til at hænge ting på. Ved hjælp af kroge kan alt fra fodtøj til skamler komme op og væk fra gulvet.

5) Hjul. Møbler med hjul gør indretningen fleksibel, så du ubesværet kan rydde et rum for at få plads til dansegulv eller skovtur.

6) Praktisk. Udnyt loft eller kælder optimalt. Organiser tingene, så du let kan finde dem, og indret rummet, så du kan komme til uden at skulle løfte og flytte rundt.

7) Frirum. Prøv at holde mindst ét rum, for eksempel stuen, fri for alt for meget opbevaring og rod.

I alt 65 kvm.

Drengeværelse, pigeværelse, feststue, soverum, samtalekøkken, herreværelse og Aladdins hule.

Man forestiller sig ikke, at alt dette kan stuves sammen i en treværelses lejlighed på 65 kvadratmeter. Men jo, hvis man som familien Valin/Hjarsø ser stort på, at værelser normalt er afgrænset af vægge, og i øvrigt udnytter kvadratmeterne til det yderste, kan det faktisk lade sig gøre. Selv om den trange plads og de fem temperamentsfulde beboere er enige om, at deres køkken nok nærmest er et ’råbekøkken’.

Ikke lyst til at flytte

Eva Hjarsø og Henning Valin har boet til leje i ejendommen på Amager i 14 år. I begyndelsen var der bare de to, og 65 kvadratmeter var rigelig plads at brede sig på. For otte år siden kom Liv til verden. Og fire år senere steg befolkningstætheden på matriklen yderligere, da tvillingerne Molly og Storm skulle have et sted at sove, spise og lege. Flytning var aldrig rigtig en mulighed. Dels fordi boligpriserne i byen indtil for nylig var for høje til, at familien havde råd til at købe en større lejlighed.

Høje senge skaber rum

For børnene har fars funktionalitetstænkning betydet, at de har fået bygget hver sin høje seng. Under den har de det, de kalder for deres værelse. Storm på fire år viser vej til sit territorium, som er placeret i det sydøstlige hjørne af forældrenes soveværelse. I rummet under sengen leger han med motorcykler, biler og sværd, mens søster Molly bor lige overfor med dukkeslot, prinsessekjole og bøger. Legetøjet opbevares i små kufferter, gennemsigtige kasser og på hylder, skruet ind i væggen oppe under det loft, sengens bund udgør. 

Børn skaber deres egne rum

For ungernes vedkommende er der ikke noget brok over, at de ikke har deres eget værelse i traditionel forstand. Måske er det en voksen-ide, at et rum skal have fire vægge. »Børn kan skabe et forestillet rum, som har nogle meget klare grænser«, mener Henning Valin. For eksempel leger Storm i et lille hjørne ved siden af sofaen, at han er den selvopfundne ’På-jagt-mand’, mens Liv og hendes veninder tilbringer timer i den Aladdins hule, hun har indrettet under sengen med skrivebord, boghylder og utallige små, kulørte lamper og lyskæder.

Små ting på ønskesedlen

Selv om lejligheden er praktisk indrettet, har familien nået grænsen for, hvad de vil presse ind i den.. Derfor står der altid ’små ting’ på ønskesedlerne til jul og fødselsdage. Og børnene har måttet lære sig diskoteksprincippet om, at der ikke kan komme en ny ind, før en anden ryger ud.
Man kan læse flere gode råd om alt dette på siden:

http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/guidesboligdesign/ECE657205/guide-skaf-plads-i-en-lille-lejlighed/

Hvis du har flere gode råd må du meget gerne dele dem med os her på siden.